LAGERBANER I LANGE BANER

Da jeg skulle til å trekke den nye elektriske ledningsbunten gjennom ramma, slo det meg at det kanskje var lurt å kikke på styrelagerbanene først. Jeg hadde ikke tenkt på å ta dem ut før jeg sendte scooter-ramma til lakkering, så nå var banene på over- og undersiden nydelig sparklet og lakkert. Etter ivrig sjekking på YouTube slo det meg at det var to oppfatninger av hva som har riktig å gjøre. 

Nydelig lakkert lagerbane

1. Bytte begge banene, med begrunnelse: Kulelager og baner hører sammen, man bytter ikke lager uten å bytte baner.

2. Bytting av baner krever spesialverktøy både for demontering og montering, mye bedre å pusse bort lakken med en stålbørsterondell på drillen. 

Jeg rådførte meg med Facebook-orakelet, og fikk de samme to svarene der. Dog var det en som sa at det er ikke så vanskelig å bytte, det klarer du. 

Ok, like langt. Jeg begynte som vanlig å prokrastinere, pusset på pyntelistene, og kjøpte nye skruer til diverse montering. 

Så bestemte jeg meg for å prøve den enkle metoden, kjøpte stålbørsterondell og gikk i gang med fjerning av sparkel og lakk. Det gikk sånn passe bra. Ny prokrastinering, kikke på deler på internett som jeg vil måtte bestille etter hvert…. montere pyntelister på boblene.

Lekkert!

Så, i et øyeblikk av overmot bestemte jeg meg for å bytte banene. Bestilte avtagerspesialverktøy på SIP scootershop, og de kom etter tre dager, én stang til å banke ut den øvre, og en annen stang til det nedre. (Helt korrekt er det nedre del av øvre, og øvre del av nedre, siden både nedre del av nedre og øvre del av øvre sitter på gaffelen. Ikke sant?) 

Det gikk som en lek! Bank bank bank! Der løsnet den øvre, og bank bank bank! Der løsnet den nedre. (Det slo meg at spesialverktøyet hadde kostet ca. femti kroner per bank, men det var det verdt.)

Øvre bane og spesialverktøy

Nedre bane og spesialverktøy

Så var det å montere de nye. Legg dem i fryseren først, var rådet, så krymper de litt og glir lettere på plass inni røret. Jeg kjøpte en gjengestang, skiver og muttere hos den lokale jernvaren (sekstisju kroner) istedenfor å kjøpe monteringsspesialverktøyet hos SIP scootershop (firehundre kroner  pluss moms).

Den øvre smatt på plass etter et par velrettede slag med gummihammeren. Den nedre sitter sånn til at det ikke er så lett å komme til med gummihammer, derfor må den trekkes på plass med gjengestang, skiver og muttere. Jeg brukte den gamle banen opp ned som anleggsflate mot den nye, slik at den skulle få jevnt trekk. 

Det gikk ikke så bra. Samme hvor mye jeg strammet og banket ville den ikke inn. Helvete. Jeg visste det! Jeg tok den ut igjen og la den i fryseren over natta. Pusset innsiden av røret ekstra godt og renset med motorvask. Nytt forsøk. Neida. Den vil ikke inn. 

Det er i sånne tilfeller jeg tenker at det dumt å være amatør. Hva ville en proff ha gjort? Tja, han hadde vel bare tatt fram ett eller annet luftverktøy, en hon eller noe sånt og så «pfffffiiiiiiirrrrrrr!» hadde den saken vært ordnet. 

Hva med å sette i den gamle banen igjen? Den er nå renset, fri for sparkel og lakk, jeg har testet den mot det nye kulelageret og det er ingen merkbar forskjell mellom den gamle og den nye som følger med i settet. Slik ble det. Jeg satte i den gamle igjen. Den dro seg fint på plass med gjengestanga. Halv seier altså. Eller halvt nederlag. Nå kan jeg begynne å trekke ledninger.

Ny øvre lagerbane

Den gamle nedre, renset og montert. Det vil nok gå bra…